30 Merentocht 2013

Geacht organisatiecomité/ beste Friese watersportvrienden,

Wij kijken met heel veel plezier terug op een fantastische week op de Friese meren. We hebben er 30 bezocht en ons gevoel is dat er nog minstens 30 over zijn die we nog niet eens bevaren hebben. We willen jullie complimenteren met het organiseren van dit drie jarig evenement. Het is een geweldige Friesland promotie en geeft de rest van watersportend Nederland (en daarbuiten….. ??)  een hele mooie gelegenheid om Friesland beter te leren kennen. Ik zeg Friesland omdat deze tocht veel meer is dan alleen een weekje varen. De tocht geeft volop gelegenheid om de diverse havenstadjes en dorpjes te bezoeken en te leren kennen. Daarvoor hebben jullie nuttige informatie verstrekt in het routeboek en zelfs lokale activiteiten geregeld. Een mooi voorbeeld van de Friesche gastvrijheid. Wij zullen nog lang nagenieten van deze heerlijke week en een volgend bezoek(en) met onze boot aan Friesland staat al gepland. Jullie zijn een echte Friesland promotie. Tot slot vertrouwen wij erop dat jullie de toekomstplannen met de watersportvereniging Drachten-Veenhoop (sinds 1898 !!!) met hulp van gemeente en provincie weten te realiseren zodat de 30 merentocht nog vele jaren gevaren zal worden. Deze traditie hoort gewoon op de Friesche watersportkalender.

met vriendelijke groet,

Peter en Helene Lussing

Verslag van de 30 merentocht 2013 van Barend en Anneke Eversen uit Huizen.

We hadden op 4 juli een  monteur nodig voor de koelkast dus wij naar Drachten en daar een monteur gevraagd en die heeft ook geholpen. Niets mis mee.  Maar bij aankomst in Drachten dachten we wel “moeten we hiervandaan aan een tocht mee doen”  zo’n ongezellige haven.

7 juli 2013

Op naar de tocht. Tot onze verbazing  was er bij aankomst al een gezellige sfeer. We werden keurig opgevangen  en naar een box verwezen. Ook werden de  lijnen aangepakt en er was een welkomstborrel en gezellige muziek. ’s Avonds was er een bijeenkomst in een grote hal ook met muziek. Niet de muziek die wij echt mooi vonden.

8 juli 2013

’s morgens het routeboekje en de puzzels opgehaald en toen op naar Heeg.  Heerlijk weer en  ’s avonds was er een schippersmaaltijd in het Dorpshuis.  Je leerde gelijk wat mensen kennen en wat belangrijk was dat je gelijk opgenomen werd in de groep.

9 juli 2013

Nu naar Bolsward . Bij het stempelen ging er wat fout. Het stempeltje rolde te water, maar Barend had ervaring met iets uit het water halen (had eerder die week zijn bril in het water laten vallen) dus hij met een schepnetje plat op z’n buik op de kade om het stempeltjes op te vissen. Die middag zaten de mensen van de organisatie op een terras waar wij langs liepen. Gelijk werd de vraag gesteld: “Wij gaan met z’n allen naar de Chinees, als jullie zin hebben om mee te gaan jullie zijn welkom”.  Super toch. Het eten, met een groep van ± 28 man, was erg goed en heel gezellig. Bij terug komst voer het chantykoor door de grachten. Leuk was dat.

10 juli 2013

Nu naar Sloten. Met de dorpsomroeper mee. Wat kan die man kletsen. Wilde een ander woord  gebruiken maar ja. s’Avonds de BBQ ,  ik denk dat ze dachten dat we uitgehongerd waren zoveel vlees kreeg ieder en super verpakt. Een pluim voor de organisatie hoor. Vlees over dus dat in de vriezer voor de volgende week.

11 juli 2013

Sneek. We lagen een beetje uit het centrum dus de fietsen maar van boord, want lopen ging niet zo goed en de oorzaak is nu bekend:  16 augustus krijg ik een nieuwe heup, vandaar. We mochten weer mee en nu naar de Griek.  Heerlijk was het daar.

12 juli 2013

Helaas einde van de tocht. ’s Avond weer bij elkaar en er was muziek. Dus wij dachten dat wordt niet zo laat met die muziek erbij.  Maar dit was leuke muziek dus het werd wel erg laat. Wij moeten zeggen dat de tocht geweldig was in alle opzichten. De mensen waren super en de Organisatie krijgt een dikke pluim van ons. Dus tot over 3 jaar.

Barend en Anneke Eversen uit Huizen