30 Merentocht 2010

Op 9 Maart 2009 hebben we als commissie 30 merentocht Friesland onze eerste vergadering belegd om in 2010 weer een 30 Merentocht te organiseren.

We waren al snel tot de conclusie gekomen gezien de enthousiaste reacties van de tocht in 2007 dat we in 2010 er weer een moesten organiseren. De datum was snel vastgesteld en wel van 18-juli-2010 tot 23-juli-2010. De organisatie verliep vlot en voor we het wisten was het al 18 juli. Op 18 juli werden de deelnemers na 12:00 uur verwacht in de jachthaven De Drait.

30MT1-300x225Door de grote medewerking van De Drait konden we de grotere schepen mooi afmeren in de boxen en aan de kade van De Drait. De kleinere schepen vonden ook allemaal een mooi plekje in de boxen van de Jachthaven. Vanaf 16:00 uur ging de zo genaamde 30 MT hal open, welke beschikbaar was gesteld door Jachtwerf Bolt, om de eerste deelnemers te ontvangen met en bakje koffie of een andere versnapering en waar oude vriendschappen weer werden aangehaald. Intussen was de Snackwagen ook gearriveerd en was zelf koken niet meer nodig.
Om 18:00 uur werd begonnen met het uitreiken van de benodigde papieren.

Daar alle deelnemers welke zich hadden opgegeven redelijk verspreid arriveerden, was het uitdelen van de benodigdheden  een fluitje van een cent.

30MT2-300x225Rond een uur of zes trad het kwintet Rûzje Wyn  aan en verwelkomde de deelnemers op veel muziek gaande over het water wat dus precies paste in de sfeer van deze avond. De sfeer gedurende deze avond was zeer gezellig en rond 24:00 uur werd dan ook besloten om maar naar kooi te gaan.

De volgende morgen, maandag 19-juli, werd de officiële opening verricht door Wethouder  Marjan van der Aart-Drost. Na ons een behouden vaart toe te wensen verrichte zij het startsignaal en konden de 67 deelnemende schepen van wal steken. Na dit officiële gebeuren ging zij aan boord van de Orion van Janus Bolt om op de 30MT3-300x225Veenhoop een vlootschouw af te nemen. Nadat een ieder keurig in linie was langs gevaren  kon een ieder de uitgezette route in zijn eigen tempo voortzetten.

De weergoden werkte enorm mee en bezorgde de deelnemers een mooie tocht naar Heeg de eerste dag. In Heeg aangekomen schrokken we wel even van de drukte en de bezetting van de Jachthaven. Echter de havenmeester had alles goed in de hand en met assistentie van de hulphavenmeester Oeds Veenstra kwam ieder schip weliswaar met dubbel afmeren toch aan de wal.

Het stempelen voor de eerste overnachting moest gebeuren in het  MFC ’t Heeghûs. Vanaf 17:00 uur kon men hier terecht. Daar het erg mooi weer was hadden de Stempeldames besloten om de post maar in de tuin te plaatsen en mede door het mooie weer en het geplande borreluurtje (voor eigen rekening) was het terras goed bezet tot aanvang van de 30MT4-300x225voortreffelijke Schippersmaaltijd. Ondanks het warme weer ging deze er in als koek zal maar zeggen. Na dat een ieder voldaan was terug gelopen naar zijn schip en velen nog een ijsje nuttigden bij de plaatselijke IJssalon trad de avond in. Hier en daar klonk er van een van de schepen harmonica of orgelmuziek en werd de avond in gepaste sfeer doorgebracht.

De volgende morgen gingen we op weg naar Bolsward een ieder is vrij om te vertrekken wanneer hij wou als je maar niet voor 14:30 in Bolsward arriveerde. De havenmeester stond ons reeds op te wachten en had extra personeel ingehuurd om de bruggen te bedienen voor de schepen welke niet meer in de kom konden afmeren. Het stempelen gebeurde in de Waag van het stadhuis in Bolsward. De gemeente Bolsward is ons geweldig tegemoetgekomen en de Winkeliersvereniging had een tasje samengesteld met goederen en wetenswaardigheden over Bolsward. s’ avonds trad voor ons op het Chantykoor 30MT12-300x225Skomjend Wiid op vanaf en platte schuit welke langs de schepen voer en een scala van bekende zeemansliederen ten gehore bracht. Het toegestoken klompje werd dan ook niet vergeten door de deelnemers en als dank ontving men een mini flesje Beerenburg weer om. Al met al ook hier weer een sfeervolle avond. De volgende morgen was er een excursie georganiseerd naar de distilleerderij van Sonnema welke in twee groepen is uitgevoerd.

Het vertrek uit Bolsward verliep zonder problemen, door de brug in de A7 door in groepjes te vertrekken liep alles gesmeerd. Ook vandaag weer een prachtige dag om te varen en te genieten van het Friese landschap. In Sloten aangekomen was de gehele kade reeds leeg en konden we door dubbel af te meren onze vloot van 67 schepen zonder problemen kwijt. 30MT6-300x225Het stempelen gebeurde in het oude stadhuis van Sloten en om 16:30 konden 25 deelnemers met de Stadsomroeper een rondleiding maken door Sloten. Wat heeft deze omroeper een geweldige stem en zijn verhaal ging er in als koek. Rond 18:30 stond er een BBQ op het menu. De catering welke de BBQ verzorgde was precies op de afgesproken tijd aanwezig en had alles zeer goed voor elkaar. Er was op 126 deelnemers aan de BBQ gerekend maar gelukkig had zij wat meer meegebracht zodat we voor de gasten van enkele deelnemers ook nog wat hadden en toen de laatste deelnemer zijn pakket kwam ophalen waren we geheel leeg en was er niets over. Tijdens het bakken van het vlees kwamen de verhalen reeds los van de afgelopen dagen en daar het in de schuur, welke voor ons ivm eventueel slecht weer, was gereserveerd veel te warm was zocht nagenoeg iedereen het grasveld buiten op om daar te genieten van het eten en de prachtige avond. Tijdens het 30MT7-300x225eten kwam de campinghoudster aan ons vragen of er soms ook twee muziekanten wat voor ons met hun gitaren mochten optreden. Dit was geen probleem en een gezellige meezing ronde was geboren. Voor en paar flesjes bier hadden we het heel gezellig met deze twee ergens uit Oost Europa afkomstige muzikanten. Tegen middernacht werden de kooien weer opgezocht en kracht opgedaan voor de volgende dag.

De volgende morgen was er voor een tweede groep gelegenheid om met stadsomroeper 30MT8-300x225Pieter een toer door Sloten te Maken en dit werd met veel plezier gedaan. De tocht naar Joure was mede door al weer het mooie weer een aangenaam gebeuren. Ook in Joure was de afspraak niet voor 14:30 te arriveren om de commissie en de havenmeester de gelegenheid te geven onze plekken vrij te maken, maar toen de commissie arriveerde lagen de eerste reeds ter plekke! De commissie was nauwelijks afgemeerd of daar verschenen de eerste schepen en het afmeren kon beginnen Daar de ruimte toch wel wat beperkt was moesten we op een gegeven ogenblik achter in de haven schepen gaan stapelen en het 30MT9-300x225gevolg was dat we daar 6 dik lagen afgemeerd tussen de boxen in. Dit ging overigens zonder enig commentaar, dus de medewerking van onze deelnemers was geweldig. Het stempelen gebeurde in het DE museum waar ook op deze dag de ambachtdagen werden gehouden wat inhield dat het gehele museum in bedrijf was. Het museum kon bezocht worden op vertoon van door ons verstrekte bonnen. In het museum kon men bij de drukker zelf een boekenlegger maken. Gedurende de avond ontstond er een spontaan schipperskoor op de kade bij het havenkantoor met harmonica muziek en gezang. De volgende morgen was er al weer het vertrek naar Drachten. Ook nu weer geweldig mooi weer.

De aankomst in Drachten was weer goed geregeld daar we weer voldoende ligplaatsen 30MT10-300x225hadden. Om de keukenprinsessen of prinsen te ontlasten was de aloude snackwagen weer aanwezig. Om 16:00 uur ging onze 30MT hal weer open en was er gelegenheid tot het nuttigen van en versnapering. Om 17:00 uur  begon het halen van de laatste stempel en het inleveren van de laatste puzzels. Tevens kreeg men de fel begeerde 30 MT plaquette 2010 uitgereikt. Om 18:00 uur  werd een aanvang gemaakt met de festiviteiten ter afsluiting van de 16e 30 merentocht. Onze huisband de Sunshineband heeft de avond voor ons opgeluisterd en de stemming kwam er goed in na een spontane polonaise. De uitslagen van de puzzels van de afgelopen dagen werd bekend gemaakt en de eerste prijs ging naar de fam. De Bruijn de tweede prijs ging naar de fam. Bakker en de derde prijs ging naar de fam. De Vries. Daar er in het welkomstpakket volgens een van de deelneemsters bij haar geen Droge worst en een fles wijn had ingezeten melde zij dat bij de commissie, niet wetende dat ze voor de gek werd gehouden door een aantal mede deelnemers. 30MT11-205x300De commissie speelde het spel keurig mee en dit heeft gedurende de gehele tocht een ludieke rol gespeeld. Om dit verhaal tot een goed einde te brengen besloot de commissie om de desbetreffende dame naar voren te roepen en de door haar gemiste droge worst en fles wijn alsnog uit te reiken. Deze fles en worst was beschikbaar gesteld door de deelnemers die dit hadden veroorzaakt. De festiviteiten zijn tot in de kleine uurtjes doorgegaan en een ieder zocht dan ook moe maar voldaan zijn of haar kooi op. We kunnen terug zien naar mijn inzien op en zeer geslaagde 30 merentocht zowel voor de deelnemers als de WSV. Drachten-Veenhoop.

Voor een uitgebreide fotoreportage van deze tocht zie het fotoalbum op onze website

Ria en Jan Dortmundt

 [lg_gallery]