Lezingen 2020

Lezingen Watersportvereniging Drachten-Veenhoop.                                         

Ons nieuwe clubgebouw op het Gaasterdjip 5 in de Wilgen is bijna af! Graag willen we dat het een ontmoetingsplaats wordt voor watersporters. In de winterperiode organiseren daarom één keer per maand op een zondagmiddag een lezing of workshop, te beginnen vanaf januari 2020. Vanaf 14.30 staat de koffie klaar en om 15.00 begint de presentatie die ongeveer een uur duurt. Na afloop is er alle gelegenheid om na te praten en wat te drinken. Graag nodigen we u uit voor de volgende bijeenkomsten:

19 januari       Navigeren op het wad                                 

De Waddenzee is een prachtig vaarwater en ook nog eens lekker dichtbij. Of je nu met een zeilschip of met een motorboot op het wad vaart: je zult er rekening moeten houden met de specifieke omstandigheden van het wad. Als je gebruik maakt van wind, stroom en getij is het heerlijk om op het wad te varen. Jan Kampherbeek heeft veel met zijn gezin op het wad gevaren en neemt u mee naar de mooie wereld van het wad. En gaat in op de navigatie van dit bijzonder stukje Nederland

9 februari       De Strontrace                                   

‘Een oefening onder zeil’ zo bedacht Reid de Jong in 1974 een zeilrace met traditionele vrachtschepen van Workum naar Warmond en weer terug. De route voert over het IJsselmeer via de ringvaart langs Haarlem en Amsterdam. Rinze Herrema neemt je mee in het waarom van deze race, de uitdagingen, ontberingen en uitvindingen die bij deze tocht horen waarbij alles op zeil- of handkracht gedaan moet worden met een kleine bemanning en alleen kompas en de sterren als nachtelijk leidraad om weer veilig thuis te komen Fryslân.  

  15 maart         De Marrekrite                                  

De Marrekrite heeft als doel de recreatie in Friesland zo goed mogelijk te ondersteunen. Onder andere door op water en land voorzieningen aan te leggen en te onderhouden. Zo is er 40 km aan gratis aanlegplaatsen op 300 verschillende plekken en zijn er meer dan 100 marboeien. Daarnaast verzorgt de Marekrite ook het beheer en onderhoud van 2.750 km fietsnetwerk en 2.300 km wandelnetwerk in Friesland. Lourens Touwen, directeur van de Marrekrite, vertelt ons graag over het huidige werk van de Marrekrite en de toekomstige ontwikkelingen. Onze watersportvereniging gaat ook de wimpels van De Marrekrite verkopen, voor leden zelfs met korting, dus als u 15 maart aanwezig bent kunt u meteen de wimpel voor het nieuwe seizoen aanschaffen.

 19 april           De wedstrijdwereld van het Skûtsjesilen   

Wat zijn nu precies de wedstrijdregels van het Skûtsjesilen? Wat gebeurt er bij het palaver? Hoe worden de boeien voor de wedstrijd uitgezet? Wat is het verschil tussen een gewone start en een wal- of sleepstart en vooral: hoe kom je in een goede positie? Heb je voorrang, neem je voorrang of geef je het? Wat is een goede tactiek, waar kijk je naar? Wat zijn toch die lastige situaties rond de boeien? Wanneer hijs je de protestvlag en wanneer trek je die mogelijk weer in? Geale Tadema, schipper van het Skûtsje ‘it doarp Eastermar’ en wedstrijd zeilend in de IFKS-klasse A, neemt ons mee in de boeiende wedstrijdwereld van het Skûtsjesilen, zodat u langs de kant of thuis straks nog beter de wedstrijd kunt volgen.